Nieuws : Meer dan 1200 bezoekers op Erfgoeddag


Wat een dag... zondag 23 april 2023 zullen we niet snel vergeten!    
Maandenlang werd samen met de Themaraad Erfgoed van Gemeente Ranst alles voorbereid om het thema "Beestig Erfgoed" waardig in te vullen. De dag ging enerzijds door bij ons op stal en anderzijds in het kerkje van Millegem.
                  
Hieronder een verslag. Foto's © Vera Van de Peer, Eva De Smidt



Onder een stralende zon werden in de ochtend al de eerste bezoekers ontvangen. Helaas stopte de regen die kort na de middag begon te vallen niet meer tot aan het einduur, maar dat hield de bezoekers niet tegen! Een exact aantal is er moeilijk op te plakken, maar sowieso kwamen méér dan 1200 bezoekers deze dag langs op Millegem. Met momenten een drukte van jewelste... mooiere promotie voor het erfgoed van Millegem kon het niet zijn!



Millegem ademt dan ook erfgoed:
  • het Belgisch Trekpaard in 2018 erkend als immaterieel erfgoed (Millegem, vijfde generatie trekpaardenfokkers)
  • de Jachthoornblazers, sinds 2020 Unesco erfgoed, jaarlijks aanwezig tijdens de Paardenwijding Sint-Elooi (Millegem, voorlaatste zondag van november)
  • Sint-Antoniusviering, in 2023 erkend als immaterieel erfgoed (Millegem, zondag na 17 januari)

Een belangrijk onderdeel van deze erfgoeddag bestond uit de tentoonstelling die in verschillende luiken op de beide locaties werd opgesteld.
  • De geschiedenis van de parochie, de kerk van Millegem en de hoeve van familie Beullens werd tentoongesteld in het kerkje. Eveneens de Paardenwijding en de Sint-Antoniusviering kwamen hier aan bod.
    De aflevering uit de mini-reeks "Niet van gisteren" over "De Paardenfokker" werd in het kerkje vertoond op groot scherm (klik hier om de video op Youtube te bekijken).
     
  • Op de boerderij kwamen alle aspecten van het Belgisch Trekpaard aan bod in de verschillende stalgebouwen. Een ruim aandeel ging over de geschiedenis: het ontstaan van het Belgisch Trekpaard - startend in de 7de eeuw om met hoogtepunten en diepe dalen te komen tot de uitdagingen waar de fokkers van vandaag mee geconfronteerd worden. Daarnaast ook aandacht voor de gebruiksdoeleinden, uitleg over de zeven kleuren en allerhande weetjes.
     
  • Een derde luik omvatte de geschiedenis van Stal Groenenbroek waar Frans Beullens als derde generatie op deze boerderij startte met de stamboekfokkerij die inmiddels door dochter Monique en kleindochter Eva wordt verder gezet.




Het bleef echter niet bij foto's en filmpjes, natuurlijk kon het Belgisch Trekpaard ook in het echt bewonderd worden!
Voor het kerkje werd als vanouds geploegd door een tweespan trekpaarden. De huifkar vormde de shuttle dienst langsheen de verschillende (fiets)parkings van het kerkje naar de hoeve. Een derde span van 'Het Aangespannen Trekpaard' trok het vliegend tapijt en zorgde zo - zelfs in de regen - voor veel blije kindergezichten. Tenslotte waren er ook nog drie trekpaarden beschikbaar voor een ritje op de rug waar veelvuldig van genoten werd.
In de wei ernaast kon een stokpaardjes parcours afgelegd worden, leefden vooral de papa's zich uit bij het hoefijzer werpen en kon er ook nog hoefijzer croquet gespeeld worden!





Op de hoeve stonden trekpaarden tentoongesteld in de zeven kleuren, die tegelijkertijd dienst deden voor een demonstratie toiletteren wat de bezoekers ook zelf mochten proberen. En natuurlijk mocht er ook geaaid en geknuffeld worden!



Hoefsmid Jeroen Baeten zorgde voor een demonstratie warm hoefbeslag en deed zelfs de moeite om de ijzers ter plekke te smeden.
Tenslotte was er voor de kinderen ook nog de "Grote Trekpaardenkwis", doorheen het parcours konden ze alle antwoorden verzamelen waarna ze hun formulier konden omwisselen voor een mooi pakketje postkaartjes met trekpaard-kleurplaten.




De meeste belangstelling was er echter voor het kersverse Groenenbroek-veulen. Aliss van 't Groenenbroek maakte het nog lang spannend, maar tien dagen later dan verwacht, kwam dan toch haar veulen ter wereld. Net op tijd voor de Erfgoeddag! Het hengstje stond op zijn tweede levensdag zo volop in de belangstelling.
Aan de bezoekers werd gevraagd om in deze stal niet te veel drukte te maken om moeder en zoon toch de nodige rust te gunnen en het was ontroerend hoe respectvol dit door jong en oud werd opgevolgd.




De bezoekers mochten mee kiezen welke naam het veulen zou krijgen. Uit de mogelijkheden Matiss, Iliass of Cisse werd met ruime voorsprong voor de laatste optie gestemd. De zoon van Kobus van de Klaverhoeve werd zo bij afsluiting van de dag door Annelies Creten, schepen van ondermeer Onderwijs, Cultuur, Toerisme en Erfgoed, gedoopt tot Cisse van 't Groenenbroek. Eerder op de dag bracht ook burgemeester Johan De Ryck al een bezoek aan de Erfgoeddag.






In de Gazet van Antwerpen verscheen op maandag 24 april onderstaand artikel; klik hier voor de online versie.

 


Duizendmaal dank aan:
- meer dan 60 vrijwilligers - buren, vrienden en familie - die op 23 april paraat stonden
- de leden van de Themaraad Erfgoed, in het bijzonder aan Reinhilde, voor alle praktische organisatie
- Gemeente Ranst en zijn medewerkers voor alle (logistieke) steun bij de organisatie


Foto's

Klik op de foto's voor een vergroting.



« ga terug