Historie Stal Groenenbroek


Toekomst verzekerd ?


Tot begin 2007 heeft Frans ook nog steeds zo'n 20 zoogkoeien die hij alle dagen met veel plezier voederde en verzorgde.
Hij houdt van een volle stal en dat weten ook bevriende trekpaardenliefhebbers, de jonge onervaren of drukbezette fokkers van vandaag, die graag een beroep doen op zijn jarenlange ervaring. Zij brengen maar wat graag hun hoogdrachtige merries naar Ranst om ze te laten veulenen onder het waakzame oog van Frans en Mit, die niets aan het toeval overlaten. En ook al is dat een slapeloze periode, de vreugde voor een gezond veulen en de ware liefde voor het trekpaard maken dat goed. Dus lopen er, als van oudsher, gedurende de lente- en zomermaanden nog heel wat mooie merries met dartele veulens onder de Millegemse toren.

Frans en Mit hebben twee dochters, twee schoonzonen en vier kleindochters, wiens namen je terugvindt in de gefokte paarden (Annelies, Dorien, Eva en Elien van 't Groenenbroek). Dorien, de jongste dochter van Agnes, heeft ook een beetje van het paardenbloed gerfd en is sinds haar kinderjaren een fervent ruiter. Sinds jaren vind je dan ook een rijpaard op de Millegemse weiden.
Dochter Monique en kleindochter Eva zijn even geboeid als Frans door de trekpaarden. Monique werd aangemoedigd om verder te studeren omdat de boerenstiel niet zoveel toekomst meer te bieden had. Ze ging in Leuven biologie studeren, daar ontmoet ze haar echtgenoot en daar woont ze nu nog steeds. Je zou denken dat de liefde voor de trekpaarden en de boerderij na een tijd dan wel zou uitdoven, niets is minder waar. En bloed kruipt waar het niet gaan kan, en zo is ook haar dochter Eva, geboren en getogen in Leuven, maar de meeste schoolvakanties op de boerderij in Ranst doorgebracht, gepassioneerd door trekpaarden. Het is dan ook niet zelden dat je deze twee dames op n of andere prijskamp ergens in Belgi tegen het lijf loopt. Monique met de pen in de aanslag om elke uitslag nauwkeurig te noteren en Eva met haar fototoestel en enkele dagen later kan de hele wereld de uitslag met de foto's van elke eerste prijs bekijken op hun website!
De drukke job van Monique laat momenteel niet veel tijd vrij voor het echte trekpaardenfokken, maar ze hoopt ooit samen met dochter Eva de stal van 't Groenenbroek verder te zetten. En ze zijn al aardig op weg, want Alma bleef niet lang de enige merrie! Mede door hun enthousiasme zijn de Millegemse weiden weer gevuld met vier prachtige merries.


« vorige    |    vervolg »